New Clear Media

Din guide til medier, markedsføring og søgemaskineoptimering

Grunde til at handle med aktier i fritiden

Vi ved alle sammen at det er hårdt at stå op og gå på arbejde hver dag, og det siges at den der ikke lærer at tjene penge på at få penge til at tjene penge, kommer til at arbejde til de dør.

Mange af os har en pensionsordning via arbejdet der bliver investeret efter en nærmere angivet risikoprofil, og den passer mere eller mindre sig selv, men hvorfor ikke tjene penge på markedernes udsving i frie midler?

Og hvordan gør man så det? Jamen det kan gøres på mange måder, det der betyder mest er nok de forskellige platformes omkostninger, for hvis afkastet er det samme, så har omkostningerne den største betydning. Her kan du læse mere om aktier for begyndere, og hvordan du kommer i gang.

Aktier for begyndere – Valget af handelsplatform

Du kan vælge alt fra din lokale bank til den mest avancerede platform i Schweiz, men det der er hemmeligheden bag hvor attraktiv en handelsplatform er for danske investorer kan opgøres ud fra få og konkrete kriterier.

Den første er omkostningerne, og det er helt sikkert den mest betydende på den lange bane, og det kan kaldes for ”realafkast” som dækker over afkast fratrukket omkostninger, som så er det du har tilbage når året er gået.

En anden variabel er udbuddet, eller måske nærmere udvalget af forskellige aktier du kan købe, for der kan absolut være forskel på om du køber danske eller amerikanske aktier, både omkostningsmæssigt og afkastmæssigt.

Det kan være du har smag for aktier Rusland eller Sydamerika, men det er absolut ikke alle udbydere der tilbyder det, så kig dig for.

En anden ting er om platformen har dansk support, kan du få fat i nogen der taler dit eget sprog når der er problemer? Hvis du derimod kan klare dig på engelsk, så er udvalget noget større.

Opgivelse af oplysninger til myndighederne

I modsætning til de fleste danske platforme, der opgiver de udenlandske ikke pr. automatik til Skat, hvorved du skal være opmærksom på selv at indberette hvis du både tjener eller taber penge på aktiehandel.

Der er så den fordel, at du ved et realiseret tab i skattemæssig forstand kan få lov at fremføre tabet til kommende indkomstår, hvilket betyder at du kan fratrække indeværende års tab i fremtidige års overskud.

Oprettelse af profil på en handelsplatform

Aktier for begyndere er normalt en smal sag. Du starter med at oprette en profil på en handelsplatform, i det mindste kræver det navn, nummer og fødselsdag, de mere seriøse gør sig i Nemid, som de fleste heldigvis kender til.

Resten er rene formalia, og hos de fleste udbydere tilbyder de både et depot der håndterer frie midler og pensionsmidler, hvis du skulle have lyst til at forpligte dig helt frem til pensionen.

Hvor du så skal huske at pensionsmidler og afkastet af samme bliver beskattet forskelligt fra frie midler, hvad angår pension træder PAL-skatten ind, hvilket vil sige at du slipper langt billigere end de frie midler, som beskattes med 27% op til 54.000, derefter 42% af alt hvad der er over 54.000, det dobbelte hvis du er gift.

Share

Leave a Reply